logo

Biografie Carl von Winckelmann

Carl von Winckelmann (°1982) is theatermaker, regisseur en schrijver. Hij studeerde podiumkunsten (RITS Brussel) en beeldende kunst, optie geactiveerde ruimte (KASK Gent).

Hij debuteerde in 2011 bij fABULEUS met Kasimir en Karoline en maakte er achtereenvolgens Othello en De Metsiers, telkens op basis van geheel eigen vertalingen en bewerkingen. In 2017 maakte hij samen met Freek Mariën Het puin van Eden, waarmee ze genomineerd werden voor de internationale Kaas & Kappes-prijs 2019.
Na deze samenwerking werd hij kernlid van Het Kwartier, samen met Freek en dramaturge/zakelijk leidster Ruth Mariën. Het Kwartier zet in op het maken van jeugd- en volwassenvoorstellingen met focus op straffe tekst, een stevige inhoudelijke basis en een niet-evidente vorm of thematiek. Hiernaast werkt hij regelmatig als coach en eindregisseur voor diverse makers.

Hij zette tussen 2005 en 2015 diverse sociaal- en pedagogisch-artistieke projecten op. Dit engagement vertaalt zich nu o.a. in zijn werk als docent aan de opleiding drama van LUCA School of arts, in Leuven. Waarvan hij sinds eind 2016 ook artistiek coördinator is. 

In 2018 startte hij aan LUCA/KU Leuven met een doctoraatsonderzoek in de kunsten, ‘Mise en relation – een onderzoek naar het spelen en creëren van theater, via interacties met een materiële werkelijkheid’. Hierin geeft hij een post humanistisch perspectief een centrale plaats in de theaterpraktijk. Hoe kan je theater maken vanuit gelijkwaardige relaties met het niet-menselijke, materiële? Bv. wat als decor niet langer louter decor is, maar een ‘speler’ evenwaardig aan de mens?

Hiernaast is hij ook voorzitter van de raad van bestuur van Vincent Company, een artiestenbureau met als focus het verbinden van de juiste partners en speelplekken met het werk van artiesten.​


Print pagePDF page
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram